Podari izdelkom novo življenje

S tem, ko rabljen izdelek ponovno rabimo, popravimo ali prenovimo, naredimo večkrat dobro.

V današnjem času je tako enostavno kupiti novo, noooo, v zadnjem mesecu malo manj. Ampak, trend nakupovanja vedno novih izdelkov ostaja pri modernem svetu že nekaj časa.

Predmeti, ki jih kupujemo sedaj niso niti pribljižno kvalitetni, kot so bili pred leti. Narejena so iz čim cenejših materialov, dodani so razni strupi ter nič kaj trajnostni.

Komercialni proizvajalci gledajo le na zaslužek: kako izdelati čim ceneje, s poceni materiali ter s poceni delovno silo. Ter ob tem imeti čimveč zaslužka. Če prodaja ni dovoljšnja, pa naredijo potrebo po kupovanju vedno večjo. Na način, da je želja po izdelku večja ali pa, da se ta hitro uniči.

Tu vidimo predvsem modno industrijo, ki na plečih tretjih držav izdelujejo poceni, nekvalitetna oblačila, izkoriščajo poceni delavce, ki delajo v nečloveških razmerah za zelo nizke prihodke. Materiali so tretirani s kemikalijami ter strupi, katerih posledice čutijo zaposleni ter tudi kupci. Pojavijo se kožne reakcije, alergije ter težave z dihali.

Med hitro menjajoče izdelke spada tudi tehnika, oprema za dom ter razni športni pripomočki. Omare so nekvalitetne in se hitro menjujejo. Še najbolj kvalitetne so pa tiste iz več kot 50 let nazaj.

Naše nakupovanje vedno novega pa ima vpliv tudi na naše okolje. Stare obleke zavržemo, te pa se nalagajo na deponijah.

Da pa ta začaran krog prekinemo lahko storimo, to da:

  1. Ne kupujemo novega in kar imamo ponosimo čimveč.
  2. Popravimo ali predelamo staro
  3. Si oblačila za posebne priložnosti, stroj, pripomoček ali opremo izposodimo.
  4. Pred nakupom novega dobimo staremu predmetu novega lastnika, da ne odnašamo na deponijo.
  5. Podarimo ali prodamo rabljeno tistemu, ki to potrebuje ali si novega ne more privoščiti.
  6. Pred nakupom novega preverimo ali kdo prodaja isti predmet rabljen.

Na tak način lahko tudi prihranimo… finančno in trajnostno ter naredimo dobro za naše zdravje, za okolje in našo prihodnost.

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja