Instalacija Bevk 1890 – 1970 – 2020

Na pobudo Društva humanistov Goriške smo v našem društvu pripravili instalacijo v spomin na Franceta Bevka. Ravno letos namreč obeležujemo 130 let od njegovega rojstva in 50 let od njegove smrti (17. 9. 1890 – 17. 9. 1970). Instalacija bo na ogled do konca septembra v Bevkovem parku.

Za instalacijo nam je najprej Lev Fišer iz Društva humanistov Goriške pripravil citate iz različnih obdobij Bevkovega življenja. Te pa smo Muce s strokovno pomočjo in pomočjo prostovoljcev umestile v svetloba telesa iz ponovne rabe. Kot osnovni material smo uporabile odslužene računalniške in tv ekrane. Tu smo se poigrale z idejo, da predvsem v zadnjem desetletju pogosto zremo v takšne in drugačne ekrane. Sporočila, ki nam jih ti posredujejo pa so lahko različna pa tudi v pravem ali nepravem kontekstu. Spreminjajo se tudi skozi čas … in morda se to zgodi tudi z našimi citati. Vabljeni na ogled! Celo večkrat.

V veliko pomoč so nam bili fantje iz Centra za ravnanje z odpadki (CERO) Komunale Nova Gorica, ki so pridno zbirali material iz ponovne uporabe. Z njimi tudi drugače odlično sodelujemo.

Hvala tudi Davorinu Mrakiču, Tevžu Pavlica in ostalim prostovoljcem.

Za strokovno usmerjanje in montažo pa Valterju Bavconu.

Fotografije v tem prispevku je pripravila Jana Rajh Plohl z Višje strokovne šole v Sežani.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja