DAN V RABLJENIH OBLAČILIH

Vseslovenska akcija (od 18.4.do 23.4.2022)

 

Muci CUPatarici je sicer bolj kot izraz rabljena oblačila, všeč izraz TRAJNOSTNA MODA, torej moda, katere edini cilj je zdravo življenje in čist planet, za razliko od VISOKE IN HITRE MODE, ki zasledujeta zgolj dobiček ustvarjalcev in morda še slavo.

Gotovo že veste, da so v preteklem letu naravovarstvene organizacije Ekologi brez meja, Pravična trgovina Slovenija in Društvo za sonaraven razvoj FOCUS,  v boju s preveliko proizvodnjo, potrošnjo in odlaganjem ter s tem prekomernim onesnaževanjem planeta, skupaj ustvarili v projekt OBLEKA NAREDI ČLOVEKA. V ta projekt je vključen tudi v DAN V RABLJENIH OBLAČILIH.

Četudi ima trajnostna moda že  veliko ljubiteljic in ljubiteljev, ki ne nosijo rabljenih oblačil zgolj en dan, so ti posebej deklarirani dnevi, ko se izvajajo različne akcije, pomembni, saj pridobivajo somišljenike.

Samo za ilustracijo pomembnosti takih dni in sploh trajnostne mode, citiramo besede CUP Izola, Mucinih poslovnih partnerjev, ki prav tako aktivno delujejo in posebej obeležujejo Dan v rabljenih oblačilih: »Obleka iz poliestra potrebuje 200 let za dokončno razgradnjo, usnjena torbica 50 let, najlonke 40 let, džins jakna 1 leto, bombažna majica 3 tedne, lanena srajca pa samo dva tedna. Delež rabljenih oblačil v primerjavi z nakupom novih znaša manj kot 1 %, še več, letno v povprečju vsak od nas zavrže 12 kg oblačil.«

Zato tudi Muca CUPatarica svetuje, da vsaj ta dan opravite inventuro in se vprašajte, če res potrebujete novo oblačilo ali lahko staremu dodate drug modni dodatek …. ali pa obiščete Muco CUPatarico in si z minimalnimi stroški menjave ali nakupa rabljenih in predelanih oblačil iz ponovne uporabe osvežite svojo garderobo.

V tem tednu bomo Dan v rabljenih oblačilih tudi v Muci CUPatarici izkoristili tako, da vsakogar, ki bo zamenjal ali nabavil vsaj tri oblačila, čaka posebna nagrada.  Še posebej pa si želimo obiskovalk in obiskovalcev, ki bi jih oblekli v pomladna oblačila od nog do glave ali jim morda naredili uspešno stilsko preobrazbo po smernicah trajnostne mode. Dobrodošli!

Vaša Muca CUPatarica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja